Haisev roos – nagu nimetasid seda vanad kreeklased – on sisuliselt universaalravim, mis ravib ühtviisi nii nohu kui vähkkasvajaid.

Näitamaks, kui „aukartustäratava“ mugulaga on tegemist, toome ära mõned elemendid, mida küüslauk sisaldab:

Ligi 100 sulfiidi, allitsiini, saponiini, flavonoide, ajojeeni, alliktsiini, terpeene, inuliini, tärklist, fruktoosi, orgaanilisi happeid, magneesiumit, kaaliumit, kaltsiumit, rauda, vaske, mangaani, seleeni, joodi, germaaniumit, vitamiine, eeterlikke õlisid.

Kes soovib lähemalt selle „keemialaboriga“ tutvuda, võib lisaks uurida meditsiini- ja keemiaõpikuid, meie aga siirdume nüüd „hiina keele“ juurest praktiliste teadmiste juurde ehk teisisõnu, räägime sellest,

Milleks on küüslauk kasulik?

  1. Korrigeerib vererõhku (alandab kõrget ja tõstab madalat vererõhku);
  2. Tugevdab südameveresoonkonda;
  3. Alandab „halva“ (LDL) kolesterooli taset;
  4. Takistab trombide teket;
  5. Ravib põletikke (looduslik antibiootikum);
  6. Kiirendab vitamiinide omastamist toidus;
  7. Parandab soolte peristaltikat (aitab kõhukinnisuse vastu, vähendab gaaside teket);
  8. Puhastab verd kahjulikest ainevahetusjääkidest;
  9. Aitab ära hoida veresoonte lupjumist;
  10. Soodustab põie-, neeru- ja sapiliiva ning sapikivide lagunemist;
  11. Tõhustab vereloomet ja kudede hapnikuvarustust;
  12. Vähendab stressi;
  13. Vähendab unehäireid;
  14. Tugevdab immuunsüsteemi;
  15. Mõjub positiivselt hormonaalsüsteemile (s.h. aitab menstruaalhäirete puhul);
  16. Omab antibakteriaalset toimet (nt. Peenestatud küüslaugu poolt tekitatud aurud hävitavad toas viirusbaktereid ca 4 tunni kestel);
  17. Alandab palavikku;
  18. Suurendab limaskestade vastupanuvõimet;
  19. Parandab mälu;
  20. Ravib liigesepõletikke (reumat), podagrat, ishiast;
  21. Aitab nohu jm külmetushaiguste puhul;
  22. Leevendab kõrvavalu;
  23. Aitab ennetada kasvajate teket;
  24. Ravib soolatüükaid, naha- ja küüneseent;
  25. Pehmendab „konnasilmi“;
  26. Leevendab psoriaasi;
  27. Ravib sooleparasiite;
  28. Parandab juuksestruktuuri, tervendab peanahka;
  29. Ergutab sugunäärmete tegevust;
  30. Ravib  hemorroide.

Söö iga päev 2-3 küünt ning oled terve ja rõõmus.

Soovitavalt söö küüslauku toorena (peenestatult), toidu sisse lisatuna. Kui lisad küüslauku kuumtöödeldud toidule, tee seda toidu valmistamise lõppjärgus.

Küüslauk on üldjuhul sobilik kõigile, v.a. mõnedel puhkudel: näiteks lapseootel naiste puhul võib liigne tarbimine põhjustada emakatoonuseid. Samuti ei ole küüslaugu tarbimine näidustatud kõhunäärmepõletiku või ägeda neerupõletiku puhul. Tundliku maoga inimesed peaksid eelistama küüslauku kuumtöödeldud kujul.

Vahemärkusena lisame, et on teatud usulahke ja spirituaalseid praktikaid, mille järgijad usuvad, et küüslaugu ja sibula tarbimine ei sobi kokku nende põhimõtetega, kuid need tagamaad jäävad suures osas tavateaduse mõisteist väljapoole.

Mõned nipid, kuidas küüslauku kasutada erinevatel ravieesmärkidel, leiad näiteks siit: http://arhiiv.elukiri.ee/index.php?main=172&sess=

Küüslauk eritab iseäralikku lõhna nii suu kui kehapooride kaudu, kuid ega sellepärast see veel söömata pea jääma. Võid küüslaugu söömise jätta õhtutundidele, aga kui juhtud küüslauku sööma päevasel ajal, siis aitab vahest ehk teadmine, et spetsiifilist lõhna saad vähendada, süües peale peterselli- või piparmündilehti, sidrunit (s.h. sidrunikoort), greipi, sellerijuurt või aedtilli seemneid. 

Ole terve!

Kasutatud materjal:

http://et.wikipedia.org/wiki/K%C3%BC%C3%BCslauk
http://www.terviseleht.ee/200104/4_kyyslauk.php
http://www.bioneer.ee/eluviis/ilu/aid-3748/K%C3%BC%C3%BCslauk-annab-v%C3%A4ge
http://arhiiv.elukiri.ee/index.php?main=172&sess=
http://www.garlic-central.com/garlic-health.html